fırında ekmek kaç dakikada pişer
Fırında ekmek kaç dakikada pişer? Telaş yok, ekmek konusu hobim. Fırında yüzlerce ekmek çeşiti yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Fırının 230°C ila 180°C dereceleri arasında sayısız (mayalı, ekşi mayalı) ekmek yapma deneyimim oldu. Değişik un çeşitleri kullandım. Her ekmek yaptığımda; 1 kg. veya 2 kg. ölçüsünde hamur yoğurur, iki tepsiye paylaştırır, ekmeğimi yaparım.
Şunu söyleyebilirim; evde kullandığımız fırınlarda ısılarla oynamaya ve fırının içine su veya buz koymaya da gerek yok. Ekmeğinizi yaparken fırınınızı 200°C dereceye ısıtın ve tepsinizi sürün. Üzeri kızarınca ( 40 ila 45 dakika içerisinde) fırından çıkarın, üzerine su püskürtün ya da fırça ile su sürün. Ekmek boyutları küçüldükçe fırında pişme süresi kısalır. Fırında 20 dakikada pişirdiğim ekmeklerde yaptım.
Resimde gördüğünüz 1 kg. hamurdan yapılmış ekşi mayalı çavdar ekmeği, önceden 200°C dereceye ısıtlmış fırının orta rafında 45 dakikada pişti.