basmati pirinç nasıl yapılır

Basmati pirinç nasıl yapılır? Daha doğrusu anlatımla basmati pirinç pilavı evde çok kolay nasıl yapılr? İşte mesele bu, basmati pirinç pilavını herkes nasıl yapmalı ki evde yumuşacık tabak tabak pilav yiyelim. Pirincin basmatisi, baldosu fark etmez. Pirinç pilavı yapmak zordur deseler de inanmayın. Bilmeniz gereken basmati pirincin bire iki ölçek su çektiğidir. Bu ne demek; bir su bardağı dolusu basmati pirince su verirken tencereye 2 su bardağı su eklemelisiniz demek.

Pilav yapmanın zorluğu, pirinç pilavı yaparken su ölçüsünü tutturmaktır. Tencereye eklenecek suyu tam ölçüsünde verirseniz tane tane pilavınız olur. Pekiyi bu su miktarı nasıl belirlenir derseniz, doğru soruyu sormuş olursunuz. Pilav bilirsiniz, en kısık ateşte pişirilir. Siz pilav tencerenizi ocağın hangi gözüne koyuyorsanız, o gözün 20 dakikada ne kadar suyu buharlaştırdığını bulmanız gerekir.

Çoğu ocakların orta gözleri en kısık alev ayarında yandığında standart 1 çay bardağı ölçüsünde suyu buharlaştırır. Bir su bardağı basmati pirinç ile pilav yaparken tencereye 2 su bardağı su pirinç için, yarım su bardağı su ocak için eklemeniz gerekir. Pilavda kullanacağınız pirinç kaç bardak olursa olsun tencereye yarım bardak ocak payı koymalısınız.  Her bardak pirinç için de 2 bardak su koymalısınız. Yağ ise, kafanıza göre takılın.

Basmati pirinci çeşme suyunda yarım saat ıslayın, berrak suyu çıkana kadar yıkayın ve süzün. Pilavınızı kavurma yöntemi ile değil, haşlama yöntemiyle yapın. Basmati piriç en güzel haşlama (salma) pilav pişirme yöntemiyle yapılırsa yumuşacık ve tane tane olur. Pilavınızı 25 dakika kısıkta pişirdikten sonra tencere kapağı açın, tabanına bakın suyunu çekmişse, kapağına bez veya kağıt havlu koyun, kapağı kapayın ve en az 20 dakika dinlendirdikten sonra karıştırıp servis yapın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

düdüklüde organik tavuk kaç dakikada pişer

bezelye yemeğinde bezelye haşlanır mı

kuru barbunya ıslatmadan pişer mi

kalkan balığı ciğeri nasıl yapılır