hamsili çiğ köfte

Hamsili çiğ köfte tarifim, 10 numara 5 yıldız. Hamsili çiğ köfte tarifimi, blogda çeşit olsun diye koymadım. Çiğ köfte'nin doğru ölçülerini bildikten sonra, her çeşit malzeme kullanılarak çiğ köfte yapılır. Hamsili çiğ köfteyi hamsinin üç hali ile yaparım. Hamsi karadeniz hamsisi olacak, çiğ köftemde ilk kuralım bu. Ardından gelenler ise, hamsi taze, yağlı ve kılçıksız fileto yapılmış olacak. Hamsi çiğ olarak veya ızgara yapılmış olarak ya da (özellikle mısır unuyla) kızartılmış olarak köfte içinde kullanılacak. İnsanlarımıza yapsın tatsın diye, tadımlık olarak (bir kişilik) hamsili çiğ köftemi yaptım. Merak edenler, dener ve tadına bakar. Bu köftenin malzemeleri hazır olduktan sonra, 15 dakikada yoğurulur ve yenir. Afiyet olsun.

Kızartma hamsili çiğ köfte malzemesi:

  • bir çay bardağı çiğ köfte bulguru
  • 100 gr. kılçıksız kızarmış hamsi (rondodan geçirilmiş)
  • bir küçük domates rendelenmiş (60 gr.)
  • bir küçük soğan ince doğranmış (40 gr.)
  • bir diş sarımsak (2 gr.)
  • bir tatlı kaşığı domates salçası
  • bir tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • üç tatlı kaşığı pul veya isot biber( miktarını siz belirleyin)
  • bir çay kaşığı silme karabiber
  • bir çay kaşığı silme kimyon
  • bir çay kaşığı tuz
  • bir tutam maydanoz (ince doğranmış)
  • bir dal taze soğan (ince doğranmış)

Bilgi Notu:
Hamsiyi mısır unu ile kızartın. Hamsiyi bulgura kattığınızda yağ kokusu alırsınız. Bir süre sonra (köfte yoğuruldukça) kızartma yağ kokusu ortadan kaybolur ve koku almazsınız.

Kızartma hamsili çiğ köfte yapımı:
  • tepsiye ince bulgur, soğan, sarımsağı koyun, soğan yumuşayıncaya kadar yoğurun
  • üzerine hamsi, maydanoz, taze soağn harici bütün malzemeleri koyun ve 5 dakika yoğurun
  • peşinden robottan geçmiş hamsiyi ilave edin, 7-8 dakika yoğurun
  • yoğururken bulgur katılaştığında elinizi ıslatın, yoğurmaya devam edin
  • en son maydanoz ve taze soğanı ilave edin
  • taze soğan yumuşayıncaya kadar yoğurun
  • ardından köfteden parçalar koparın, avuç içinde sıkın
afiyet olsun