düdüklüde yemek pişirme süreleri


Düdüklü tencerede yemek pişirmek, aynen trafikte otomobil kullanmak gibi bir şey. Bilirsiniz, otomobil kullanmak ehliyet ve deneyim gerektirir. Düdüklü tencere kullanmak için ehliyet gerekmese de, kesinlikle deneyim gerektirir. Düdüklüde lazım olan deneyim; düdüklünün kendine ait olan kullanma kitapçığında yazdığı gibi, açıp kapamak, varsa contasını takamak veya değiştirmek, yemek pişirme sürelerine uymak değildir.

Yemek pişirirken düdüklü kullanmanın amacı, zamandan ve enerjiden tassarruf sağlamaktır. Düdüklü tencere bu işi iyi yapar. Yapamadığı ise, normal tencerede pişen bir yemeğin tat ve lezzetini tam olarak kendi başına yapamadığıdır. Bu yüzden düdüklü tencere yemek pişirirken insan ve aklına ihtiyaç duyar. Elbette her insan ve aklı düdüklüde yemek yapmaya yetmeyecektir. İnsanın düdüklü tencere ile yemek yapma konusunda bilgi, beceri ve deneyim sahibi olması gerekir.

Düdüklü tencere yüksek basınç altında çalışan mutfak aletidir ve ısı ile çalışır. Gereğinden fazla ısı düdüklü tencerede kazalara sebep olabilir. Gereğinden az isı ise, yemeği istenildiği gibi pişiremez. Bu nedenle; doğru bir şekilde düdüklü tencere kullanmanın yolu, mutfaklarda bulunan  ocak alev ayarlarının doğru yapılmasından geçer. Ocağınızı çok iyi kullanıyorsanız, düdüklü tencere kullanımında size kolaylık sağlar.

Geçmiş yıllarda üretilen, mutfak ocaklarının yemek pişirme gözlerinin ölçülerinde standart yoktu. Şimdi ise, mutfak ocağı üreten bilinen marka firmaların ürünleri standart ölçülerdedir. Her ocağın üzerinde bir küçük göz, iki tane eşit büyüklükte (orta) göz ve bir tane de büyük göz bulunmaktadır. En küçük göz, kahve pişirme gözü olarak bilinir. Diğer gözler ise, tencere ve tava çap ölçülerine göre kullanılır. Kafanıza göre ocak gözleri kullanabilirsiniz, sorun yok. Ama, bu gelişigüzel kullanma size yakıt masrafı olarak dönebilir.

Evinizde yemek yaparken ocağın orta veya büyük gözlerinden birini (tencerenize uygun olanını) seçmeniz gerekir. Yemek pişirirken her daim aynı gözü kullanmaya dikkat etmelisiniz. Sürekli aynı gözü kullanarak yemek yapmanız sayesinde, birçok alışkanlıklar kazanacaksınız. Bu sayede her seferinde yaptığınız yemeğin kalitesi aynı olacaktır. Tencerede yemek pişirken ocağın alev ayarı sabit olmaz. Yağ eritmek, soğan, salça, domates veya et kavurmak farklı ısılarda yapılır. Yemek yapmasını bilen biri, oacak alev ayarını gerektiği gibi yapar.

Düdüklü tencere kullanımında alev ayarını doğru yapmak şarttır. Düdüklünün kitapçığında belli yemeklerin pişirme süreleri verilir. Bu verilen süreler bir yerde bilgi amaçlıdır. Örneğin: Dana eti 35-40 dakikada pişer diye yazıyorsa, 35-40 dakika arasında etiniz pişer. Fakat, etin sertlik ve yumuşaklığı her dakikanın kullanımı ile farklı olur. Ayrıca, düdüklü tencerenin üzerinde bulunduğu gözün ısı ayarı da, etin pişmesinde doğrudan rol oynar. Düdüklünüzde, tencerede yaptığınız yemeklerin aynısını yapamak istiyorsanız, ocağınızı iyi kullanın. Yaptığınız her yemeğin malzeme miktarını, kullandığınız su miktarını, pişme süresini ve ocağın (en kısık, orta, normal) alev ayarını bir yere not edin ve her yemek yaptığınızda aldığınız bu notlara uyun.